A Fresh, Layered Interior: See Inside This Renovated Victorian Home - The Gloss Magazine

A Fresh, Layered Interior: See Inside This Renovated Victorian Home

How interior designer Sara Cosgrove transformed a tired period home in Dublin

Originally from Co Mayo, after studying at Trinity, Sara Cosgrove moved to London to study at KLC School of Design, and worked at design practices Helen Green Design and Candy & Candy, before being appointed Head of Design at Harrods. In 2014 she set up her own design business, and shortly after joined forces with Starwood Capital on the launch of an exciting new hospitality brand as Design Director. Sara and her team work on luxury residential private commissions and luxury hospitality across Ireland, the UK, US and Europe. Earlier this year Sara was a judge on RTÉ 1’s popular property show Home of the Year. She will be launching a lighting collection in September 2022.

 “We started working with our clients, a dynamic couple, to breathe new life into a Victorian period house that had suffered years of neglect,” she explains. “They wanted to respect the fabric of the building, for example reinstating and repairing exquisite plasterwork, but also to create a fresh, layered interior. Their new home had to fit their busy day-to-day lives, including options for working from home. They also had several antique and mid-century pieces they wanted to integrate. These we layered with new contemporary finds and bespoke elements.” 

Here’s how Sara made it happen.  

In the entrance hall, style is fused with practicality whilst creating a strong first impression. The traditional geometric floor pattern provides a smart impact, while drapes added to the main door assist with insulation and acoustics.

The natural light that floods the main reception area – thanks to the tall windows – is complemented by richer tones in the interior choices. The cut velvet Samuela and Sons trim on the wool curtains serves to elevate and add interest.

The concept for this room was all about creating a grown space with a light relaxed feel. Several antique pieces are integrated alongside comfortable seating and feature art.

Next to the main reception area, dark wood floors and Hague Blue walls from Farrow and Ball provide depth to a hangout zone. The dark walls and floors are complimented by a signature Felim Egan painting from DeVeres.

The other key feature of the room- apart from the beautiful architectural features – was the signature bespoke rug by Wendy Morrison.

The main bathroom has a modern and organic feel, featuring light, warmly-coloured wood.

The main bedroom offers a serene and restful escape, but with a practical approach. 

Fitted wardrobes, a comfy reading chair and detailed dressing area ensure that this room works as an elegant oasis.

The kitchen is housed in the new extension. Beautifully crafted by Woodale with some additional playful accents. 

Earthy yet elegant, the space is the heart of the house.

The dining chairs and table were a family heirloom of the clients’, the deep brown wood lovingly restored.

In the entrance hall, style is fused with practicality whilst creating a strong first impression. The traditional geometric floor pattern provides a smart impact, while drapes added to the main door assist with insulation and acoustics.

The natural light that floods the main reception area - thanks to the tall windows - is complemented by richer tones in the interior choices. The cut velvet Samuela and Sons trim on the wool curtains serves to elevate and add interest.

The concept for this room was all about creating a grown space with a light relaxed feel. Several antique pieces are integrated alongside comfortable seating and feature art.

Next to the main reception area, dark wood floors and Hague Blue walls from Farrow and Ball provide depth to a hangout zone. The dark walls and floors are complimented by a signature Felim Egan painting from DeVeres.

The other key feature of the room- apart from the beautiful architectural features - was the signature bespoke rug by Wendy Morrison.

The main bathroom has a modern and organic feel, featuring light, warmly-coloured wood.

The main bedroom offers a serene and restful escape, but with a practical approach.

Fitted wardrobes, a comfy reading chair and detailed dressing area ensure that this room works as an elegant oasis.

The kitchen is housed in the new extension. Beautifully crafted by Woodale with some additional playful accents.

Earthy yet elegant, the space is the heart of the house.

The dining chairs and table were a family heirloom of the clients', the deep brown wood lovingly restored.

LOVETHEGLOSS.IE?

Sign up to our MAILING LIST now for a roundup of the latest fashion, beauty, interiors and entertaining news from THE GLOSS MAGAZINE’s daily dispatches.

Newsletter

Pin It on Pinterest

Share This