See Inside This California-Inspired Modern Home in Dublin - The Gloss Magazine
1 month ago

See Inside This California-Inspired Modern Home in Dublin

7 MIN READ SAVE

THIS THREE-STOREY NEW BUILD COMBINES WARMTH OF MATERIALS AND SIMPLICITY OF FORM IN ADDITION TO PRIORITISING LIGHT AND THE PRACTICALITIES OF FAMILY LIFE …

Patience, position and precise planning have much to do with the success of this impressive new build. The owners – a couple with three teenage children – have lived in Dublin 3 since 2002 and love the area. As the family grew and accommodation needs changed, the couple looked to move but their hope was to stay in the vicinity. Good sites, they discovered, were few and far between but, after biding their time, they acquired a sizeable plot, with lovely mature trees to the rear of the property and a park opposite. The site offered privacy and space for their plans to create a California-inspired, light-filled modern home.

Peter Owens of Tyler Owens Architects was appointed to create a scheme for the property. Having been provided with lots of references by his clients (including an image of the Lantern House in Palo Alto by Feldman Architects), the couple were delighted when he unveiled his proposed design scheme. The design struck the right balance between bold, modern architecture and restrained proportions and would sit comfortably within the line of neighbouring homes. Construction began in 2019.

Owens describes his two-storey over basement five-bedroom scheme as a “building of intrigue that offers a sense of calm. From front to rear, basement to first floor, the building entertains the senses through light, materials, space and landscape”. Externally, the finish is a combination of Iroko timber and natural stone and render.

The ground floor consists of a spacious open-plan kitchen, dining and living area, a formal dining room, office space and cinema. On the first floor, there is a large master suite and three double bedrooms, each with en-suite bathrooms. At basement level, there is a wine cellar, games room and gym, and a large guest suite overlooking the garden.

In the garden, the landscaping plan devised by Dublin-based Inspire Landscape reflected the owners’ requirement to “bring nature in” to the house. The mature trees were retained and an outdoor terrace with firepit and tiered planting emphasises the sylvan setting.

The couple engaged Rose Quinlan to design the interior. Quinlan, who recently returned to professional life after taking time out to raise her family, had previously worked with the owners on their holiday home in the west of Ireland.

The exterior of the living room, to the front of the house, is defined by its simple timber fins, which provide shade and privacy. This detail reflects Owens’ desire to “combine warmth of materials and simplicity of form. The building is elegant and subtle, capturing the right amount of light and views equally balanced in drama inside and out.”

Many of the finishes chosen by Quinlan have a tactile quality – the chalky Mortex wall in the master suite, the exposed concrete on the stairs, the patina of the patterned porcelain bootroom tiles, the treated timber and the use of natural fabrics.

Completed post-lockdown, Quinlan is pleased that the house delivers on its promise. “It sounds clichéd, but the feeling of wellbeing inside this home is accentuated by the light that floods in through the skylights, the floor-to-ceiling sliding doors, and the views to the garden. It’s a beautiful space to spend time in.”

Photographed by Donal Murphy

In the living room the wall panelling is painted in steel 601 by Paint and Paper Library. The CC Tapis Plasterwork rug, Antonio Citterio Dives sofa, Flexform Happy Hour chairs and Sampei light by Davide Groppi from Minima. The Lounge chairs are by Molteni & C, from Bergman, Rathgar, Dublin 6.

A simple solid oak table is surrounded by Hans Wegner-style wishbone chairs in ash from CA Design. The cabinetry, designed by Quinlan, was made by Bernard Vaughan Joinery. The wool rug by Kasthall is from Minima and the linen-covered chaise sofa is from Eden Home and Garden, Blackrock. The terracotta Hans Wegner-style wing chair and footstool are from CA Design.

The kitchen is by Porter & Jones. The walnut Cherner 44 stools are from Conran. The oval pendant light is by Roll & Hill.

The herringbone oak floor is by Mill Road, Dublin. The wire mesh chandelier is by Dutch designer Rick Tegelaar; wall lights by Michael Anastassiades, all from Minima. The smoked oak dining chairs by KBH Copenhagen.

At basement level, there is a wine cellar, games room and gym, and a large guest suite overlooking the garden.

The ground floor consists of a spacious open-plan kitchen, dining and living area, a formal dining room, office space and cinema.

The design strikes the right balance between bold, modern architecture and restrained proportions.

The light and airy hallway with exposed concrete walls.

In the living room the wall panelling is painted in steel 601 by Paint and Paper Library. The CC Tapis Plasterwork rug, Antonio Citterio Dives sofa, Flexform Happy Hour chairs and Sampei light by Davide Groppi from Minima. The Lounge chairs are by Molteni & C, from Bergman, Rathgar, Dublin 6.

A simple solid oak table is surrounded by Hans Wegner-style wishbone chairs in ash from CA Design. The cabinetry, designed by Quinlan, was made by Bernard Vaughan Joinery. The wool rug by Kasthall is from Minima and the linen-covered chaise sofa is from Eden Home and Garden, Blackrock. The terracotta Hans Wegner-style wing chair and footstool are from CA Design.

The kitchen is by Porter & Jones. The walnut Cherner 44 stools are from Conran. The oval pendant light is by Roll & Hill.

The herringbone oak floor is by Mill Road, Dublin. The wire mesh chandelier is by Dutch designer Rick Tegelaar; wall lights by Michael Anastassiades, all from Minima. The smoked oak dining chairs by KBH Copenhagen.

At basement level, there is a wine cellar, games room and gym, and a large guest suite overlooking the garden.

The ground floor consists of a spacious open-plan kitchen, dining and living area, a formal dining room, office space and cinema.

The design strikes the right balance between bold, modern architecture and restrained proportions.

The light and airy hallway with exposed concrete walls.

LOVETHEGLOSS.IE?

Sign up to our MAILING LIST now for a roundup of the latest fashion, beauty, interiors and entertaining news from THE GLOSS MAGAZINE’s daily dispatches.

Newsletter

Pin It on Pinterest